Yapılacak İşler

Aralık ayı içinde bahçe ve saksılarda yapılacak işlemler

Aralık ayında bahçe bakımı yapmak, bitkilerinizi soğuk havalara karşı korumak için önemlidir. Aralık ayında bahçe ve bitki bakımı yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. Bitkilerinizi koruyun: Bahçenizdeki bitkileri soğuk havalardan korumak için kuzey cepheye bakan taraflarındaki bitkileri mutlaka korumaya alın. Küçük ağaçlar, rüzgardan korunaklı alanlara kökleriyle birlikte taşınabilir. Ağaçlar yapraklarını döktüğünde, bu yapraklar mutlaka bir yerde toplanmalıdır.
  2. Budama yapın: Verimi düşen ağaçlar, bu aylarda budanabilir. Zakkumlarını Aralık ayında budamayı ihmal etmeyin. Aksi takdirde, ilkbaharda çiçek vermezler. Ortancaların kuruyan dallarını budayın. Olgun dallarını kesmeyin.
  3. Temizlik işlemleri yapın: Dökülen yapraklar, hem ağaçların altını korumak için, hem de soğuk kompost için kullanılabilir. Bahçedeki çiçekli çalıların kuruyan dal ve çiçeklerini temizleyin. Yabani otları temizleyin. Çimleri kısa kesmeyin.
  4. Gübreleme yapın: Soğuktan etkilenen bitkilerin donma riskini azaltmak için gübreleme yapılabilir. Soğuktan etkilenebilecek çalı ve ağaçların köklerini gübreleyin. Toprak altında yetişen sebzelerin soğuktan etkilenmesini önlemek için, üzerine hayvan gübresi serebilirsiniz. Meyve ağaçlarına kışlık yağ cilası sürmeyi deneyebilirsiniz.
  5. Bitkilerinizi içeri alın: Yaz aylarında güneş görmesi için balkon ve bahçeye çıkarttığınız ev bitkilerini içeri almanın tam zamanı. Soğuklar gelmeden bitkilerinizi korunaklı bir yere alın. Ev bitkilerinin kuruyan yapraklarını temizleyin. Üzerine taze toprak ekleyin ve el çapasıyla topraklarını kabartmayı deneyin. Kaktüsler, kış aylarında dinlenme dönemine girerler. Bir süre sulamayı kesebilirsiniz. Sukulentleri yalnızca toprakları çok kuruduğu zaman sulayın. Kuru ve sıcak ortamdan zarar görebilecek salon bitkilerinin yapraklarına su püskürtün.
  6. Bazı Küçük Notlar :
    – Bahçenizdeki bitkilerin hangilerinin kışa dayanıklı olduğunu, hangilerinin korunmaya ihtiyacı olduğunu ve hangilerinin budanması gerektiğini belirleyin.
    – Kışa dayanıklı olmayan bitkileri saksılara alın veya kapalı bir yere taşıyın. Korunmaya ihtiyacı olan bitkileri örtün veya çevrelerine malç serpin.
    – Budama yaparken, bitkinin şeklini bozmamaya, sağlıklı dalları kesmemeye ve yaraları iyileştirmeye yardımcı olacak bir macun kullanmaya dikkat edin.
    – Bahçenizin toprağını havalandırın, gübreleyin ve sulayın. Toprağın donmasını önlemek için bir örtü malzemesi kullanabilirsiniz.
    – Bahçenizdeki çiçek soğanlarını dikin. Bu sayede ilkbaharda renkli bir görüntü elde edersiniz.
    – Bahçenizin zararlılardan ve hastalıklardan korunması için gerekli önlemleri alın. Bitkilerinizi düzenli olarak kontrol edin ve sorunlu olanları ayırın veya tedavi edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir